El-El Bilek Ağrıları

El ve el bileğinde ağrıya neden olan hastalıklar nelerdir?

Bilgisayar çağında üst ekstremitelerde en sık görülen sorun el ve el bilek ağrılarıdır. Ağrının kaynağı kemikler, eklemler, eklem çevresi yumuşak dokular, sinir kökleri, periferik sinirler ve damarsal yapılar olabilir. Doğru bir tanı için ağrının şiddeti, yeri, başlatan neden, eşlik eden belirtiler, iş ile ilgili faktörler, travma ve sistemik hastalık varlığı bilinmelidir. Travma sonrası şişlik ve deformasyon varsa kırık ekarte edilmelidir. Kırık yok, ancak hareketle ağrı artıyorsa yumuşak dozu zedelenmesi düşünülür. Tekrarlayıcı hareket ile artan ağrı tendinit düşündürür. Şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve cilt lezyonu varsa enfeksiyon, birden fazla eklemde tutukluk, şişlik, ısı artışı varsa artrit akla gelir. Ağrı ile birlikte parmaklarda uyuşma varsa karpal tünel sendromu veya diğer sinir lezyonları, bilek üzerinde şişlik varsa ganglion olabilir.

Karpal tünel sendromu nasıl belirti verir?

Karpal tünel sendromu gece ağrısının en sık sebebidir ve en çok görülen tuzak nöropatidir. Median sinir el bilek seviyesinde sıkışır. Birinci, ikinci ve üçüncü parmaklarda uyuşma, avuçta kas zayıflığı ve elde kuvvetsizlik görülür. Kişi gece ağrı ve uyuşma ile uyanır, ellerini sallamadan rahatlayamadığını ifade eder. Gebelerde, diabeti olanlarda, tiroid bozukluklarında görülme olasılığı fazladır. Uzun süre klavye ve bilgisayar kullananlarda daha sık görülür. Tanıda elektromiyografiden (EMG) yararlanılır. Tedavide el bileğine özellikle gece istirahat splinti verilir. Fizik tedavi, sinir ve tendon kaydırma egzersizleri, mobilizasyon, kuvvetlendirme egzersizleri ve karpal tünel içine steroid enjeksiyonu diğer konservatif tedavi seçenekleridir. Çok ilerlemiş ise cerrahi tedavi gereklidir.

El osteoartriti neden olur?

Osteoartrit dejeneratif eklem hastalığıdır, yaşlılarda el ağrısının en sık sebebidir. Ailesel bir yatkınlık vardır, travmalar ve aşırı kullanım ile ellerde kireçlenme riski artar. Elin bütün küçük eklemleri tutulabilir. En çok parmakların uç-dip eklemlerinde ve 1. parmakta tutulum olur. Kavramada kuvvetsizlik, hareketlerde tutukluk ve günlük yaşam aktivitelerinde zorluk olabilir. El bilek osteoartritinde genellikle travma, kırık, ligament lezyonu ve kıkırdak hasarı vardır. Fizik tedavi, parafin uygulamaları ve kuvvetlendirme egzersizlerinden yararlanılabilir.

İltihaplı romatizmalar elde hangi eklemleri tutar?

Romatoid artritte ilk belirti ellerde simetrik artrittir. Sabah tutukluğu, ağrı, şişlik, kızarıklık, tutukluk olur. İlerleyen dönemlerde deformiteler gelişir. Parmaklarla birlikte el bilekte de tutulum görülür. Parmaklarda kuğu boynu, düğme iliği adı verilen şekil bozuklukları olabilir. Röntgende belirtiler ileri evrelerde tipiktir, erken bulguların gösterilmesinde manyetik rezonans yararlıdır. Psöriatik artrit (sedef hastalığına bağlı artrit) de el ve bilek eklemlerini tutabilir. Birlikte cilt ve tırnak bulguları da vardır. En çok parmakların uç eklemleri etkilenir. Şekil bozuklukları gelişebilir. Psödogut dizlerden sonra ikinci sıklıkta el bileğini etkiler. Kristal birikimi ile meydana gelir. Akut ağrılı durumda statik, istirahat splinti ile ağrıyı azaltmak, eklemleri korumak ve stabilize etmek amaçlanır. Ancak aralıklı olarak splint çıkarılarak egzersiz yapılması gerektiği vurgulanmalıdır. Tedavi mutlak ilaç tedavisi ile desteklenmelidir.

Diabette ellerde ağrı olur mu?

Diabetik hastalarda elde ağrı ve sertlik olur. Cilt gergin, kalın ve parlaktır. Parmaklar tam açılmaz. Şeker kontrol altında değil ise daha sık görülür. Karpal tünel sendromu parmaklarda özellikle gece olan uyuşma ile belirti verir. Avuç içindeki fasyada ağrısız kalışma ile seyreden Duputren kontraktürü parmaklarda çekilmelere neden olabilir. Erkeklerde 50 yaşından sonra daha sık görülür. Yumruk yapıp açarken parmak takılıyorsa tetik parmak düşünülür. Ellerde eldiven tarzı uyuşma varsa nöropati varlığı akla gelmelidir.

Ganglion (Higroma) nasıl tedavi edilir?

Eklem kapsülü veya tendon kılıfı ile bağlantılı lokalize şişliklerdir, içinde saydam ve visköz bir sıvı bulunur. En yaygın görüldüğü yer el bileğinin dış yüzüdür. Genç kadınlarda, uzun süre klavye kullananlarda, el işi yapanlarda, jimnastik yapanlarda daha sık görülür.  Komşu dokulara bası yaparak ağrıya neden olabilir. Küçülüp büyüyebilir. Tekrarlama riski nedeni ile cerrahi yaklaşım tercih edilmez, konservatif  tedaviler ön plandadır. İstirahat önerilir. Ganglion içindeki sıvı aspire edilebilir.

Raynaud fenomeni nedir?

Parmaklara giden arterlerde soğuk ile spazm olur. Parmaklarda önce beyazlaşma, ardından morarma ve ağrılı kızarıklık olur. Yanma, uyuşma ve şişlik olur. Stres yakınmaları arttırabilir. 40 yaş kadınlarda sıktır. Primer olabileceği gibi, bağ dokusu hastalıklarının ilk belirtisi de olabilir.

Tendinit ve tenosinovitler neden olur?

Aşırı kullanım, travma, egzersiz sırasında zorlama, sistemik ve inflamatuar hastalıklar nedeniyle olabilir. En sık görülenler DeQuervain tenosinoviti, fleksör tenosinovit ve tetik parmaktır. DeQuervain tendiniti birinci parmağın aşırı kullanımı, yoğun klavye veya tetefon kullanımı, çocuk kaldırmak, uzun süre örgü ve elişi yapmak, tenis ve golf gibi sporlar ile ilişkili olabilir. Diabet ve epilepsi gibi hastalığı olanlarda, alkol ve sigara kullananlarda ve el bilek kırığı geçirenlerde daha sık görülür. Tetik parmak fleksör tendonda kalınlaşma ve nodül nedeniyle tendon hareketinde takılmadır. Üçüncü ve dördüncü parmakta daha sıktır. Romatoid artritte, diabette ve orta yaş kadınlarda daha sık görülür.

Tendinitler nasıl tedavi edilir?

Erken dönemde bileklik ile 2-4 hafta istirahat önerilir, buz uygulama ve bantlama yapılır, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. Ağrıyı tetikleyen aktiviteler saptanmalı ve bunlardan kaçınılmalıdır. Kronik dönemde kas kısalığına yönelik germelere ve kuvvetlendirme amacıyla egzersizlere başlanır. Fizik tedavi modalitelerinden yardım alınabilir. Uygun tedavi ile 2-3 haftada tedaviye yanıt alınması beklenir. Konservatif yaklaşımlar % 90 başarılıdır. Ergonomik düzenleme yapılmalı. Klavye ve mouse kullanımında elin pozisyonuna dikkat edilmelidir. Bu tedavilere yanıt alınamazsa steroid enjeksiyonları önerilir.
Bu sitede yer alan kayıtlar bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.
Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.