Kuru İğneleme

Kuru iğneleme nedir?

Kuru iğneleme kas ağrısı ve spazmında, miyofasial ağrı sendromu ve fibromiyalji tedavisinde kullanılır. Gergin kasların içinde oluşmuş gergin bant ve tetik noktalara batırılan iğneler ağrılı bölgenin çözülmesine ve kasın normal gerginliğe dönmesini sağlar. İğnenin hareketi kas iğciklerini ve golgi tendon organlarını aktive eder. Bu şekilde kısalmış ve fibrotik olan kasın gevşemesi sağlanır. Kas uzar, esnekliği ve kuvveti artar. Genellikle haftada bir kez uygulanan 4-5 seanslık kürler halinde yapıldığında etkinliği artar.

Kuru iğneleme nasıl uygulanır?

Kuru iğneleme genellikle çok ince ve steril akupunkur iğneleri ile uygulanır. Spazm gelişmiş kasa özellikle de tetik noktalara girildiğinde kasta istemsiz kontraksiyon görülür, ardından kasta gevşeme olur. İlaç verilmemesi diğer enjeksiyonlardan en önemli farkıdır. Akupunkturdan farklı olarak direkt sorun olan kasa uygulanır. Diğer tedavi yöntemleri ile kombine edilebilir.

Kuru iğnelemenin yan etkisi var mı?

Kuru iğnelemenin ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak uygulamayı yapanın çok iyi bir anatomik bilgisi olması gereklidir. Kanama bozukluğu olanlarda, lokal enfeksiyon varlığında uygulanmaz. Uygulama sırasında nadiren vazovagal reaksiyon olabilir. Gebelerde dikkatle uygulanmalıdır.

Etiket Bulutu
Omurga Hastalıkları Fibromiyalji Osteoporoz Osteoartrit Eklem Ağrıları Egzersiz Kinezyolojik Bantlama Kuru İğneleme ESWT Fizik Tedavi Rehabilitasyon Boyun Ağrısı Bel Ağrısı Duruş Bozuklukları Skolyoz Kifoz Bel Fıtığı Boyun Fıtığı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Makaleler
© 2015 Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.